Kuinka ilmastonmuutos näkyy hoitotyön opetuksessa Suomessa?

28.2.2023

Kirjoittanut Iira Tiitta

Olin viime viikolla osallisena paneelikeskustelussa, jossa keskusteltiin ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristöuhkien, sekä kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkymisestä osana hoitotyön koulutusta. Tämä paneelikeskustelu oli osa Pennsylvanian yliopiston kansainvälistä yhteistyökurssia ja minulla oli kunnia olla toistamiseen mukana panelistina.

Kuitenkin harmillisesti tälläkään kertaa en voinut kertoa, että meillä opetuksessa näkyy ilmastonmuutos tai että edes viime vuoteen nähden tilanne on muuttunut. Ei kansainvälisestikään aiheet eivät ole systemaattisesti osana opetusta, mutta sentään jonkinlaista opetusta on tarjolla. Tämä jaksaa minua ihmetyttää aina asiasta keskustellessa…Miksi meillä aihe on edelleen vain muutaman ammattikorkeakoulun vapaaehtoisen kurssin varassa?

Ilmastonmuutos osana hoitotyötä

Ilmastonmuutos näkyy jo osana hoitotyötä. Ilmastonmuutos näkyy hoitajien työssä koko ajan lisääntyvissä määrin, ei vain potilaiden vuoksi mutta myös ihan työoloissa. Kuinka moni meistä on huomioinut, kuinka nämä ”ihanan lämpimät kesät” näkyy vanhoissa rakennuksissa työskentelevien hoitajien jaksamisessa? Onko hoitajilla mahdollisuuksia pitää helleaaltojen aikana tarpeeksi taukoja? Tai sen sijaan juoda tarpeeksi, eikä vain vettä? Kun puhun ilmastonmuutoksen vaikutuksista hoitotyöhön en siis puhu vain potilaista, vaan myös vaikutuksista hoitajien työhön, työoloihin ja vointiin.

Kuva CanvaPron kuvapankista

Mutta palatakseni asiaan…Kuinka ilmastonmuutos (ja ne muutkin asiat) näkyvät osana Suomalaista hoitotyön koulutusta? Eivät ne oikein taida näkyä. Eivät ainakaan siinä määrin kuin pitäisi. Meillä pitäisi systemaattisesti kouluttaa, niin hoitajien peruskoulutuksessa kuin työpaikoillakin. Mutta koska jostain on aloitettava, niin kunhan edes joku olisi se edelläkävijä ja tarjoaisi koulutuksen osana hoitajien koulutusta, ei vain vapaaehtoisena kurssina vaan sisällytettynä opetukseen (tässä minä voin auttaa)

Unelmani

Sillä kaiken tämän turhautumisen keskellä minulla on unelma, unelma ”ilmastofiksusta” ympäristöystävällisestä, kestävän kehityksen mukaan toimivasta ja hiilineutraalista terveydenhuollosta. Tämä vaatii työtä, ei vain minulta vaan meiltä kaikilta. Tämän unelman vuoksi minä haluan kouluttaa, luennoida ja opettaa tätä asiaa. Kouluttaa hoitotyön opettajia, jotta he saavat tiedon mitä tarvitsee opettaa ja yhdessä voimme suunnitella kuinka opetuksen voi toteuttaa osana hoitotyön opetusta. Luennoida ja opettaa kaikkia jo hoitotyössä työskenteleviä henkilöitä ja opiskelijoita ja kaikkia aiheesta kiinnostuneita tahoja. Viedä tietoni sinne, missä sitä tarvitaan.

Nyt on aika toimia ja olla edelläkävijä, vaikka se ei aina ole helpoin osa niin ilman edelläkävijöitä ei muutos tapahdu. Oletko sinä se edelläkävijä ja otat yhteyttä ja lähdemme luomaan uutta ympäristöystävällisempää terveydenhuoltoa. On aika valita, millaisen tulevaisuuden terveydenhuollon teemme. Me itse valitsemme mikä on suuntamme ja loppujen lopuksi on valittava; Olemmeko ratkaisu vai osa ongelmaa?

Hoitotyö, terveydenhuolto ja ilmastonmuutos
Olemmeko osa ongelmaa vai ratkaisua?

Lue myös

Ilmastoterveys, mitä se on?

Ilmastoterveys käsitteenä ei lienee sano oikein mitään. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista tunnistetaan näin kesäisin helteen vaikutukset terveyteemme, maastopalojen vaikutukset ihmisten terveyteen (tai lehtien perusteella lomamatkailuun). Mutta mitä kaikkea...

Terveysvaikutukset osaksi ilmastonmuutos keskustelua

Terveysvaikutukset osaksi ilmastonmuutos keskustelua

Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteemme. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin terveysvaikutuksiin, meillä varmaan eniten keskustellaan kesäisin helteen vaikutuksista terveyteemme. Kuitenkaan nämä terveysvaikutukset eivät ole osa niin...