Ilmastoterveys keväällä 2024

23.1.2024

Kirjoittanut Iira Tiitta

Climate Health Solutions Oyn vision on luoda maailmaa, jossa ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset ymmärretään ja niihin puututaan tehokkaasti. Millaisia toimia siis kevään aikana teemme tämän eteen? Kuinka edistämme ilmastoterveyttä? Työmmehän perustuu tieteelliseen tutkimukseen, jonka kautta luomme palvelumme vastaamaan käytännöntarpeita. Joten aloitetaan kertomalla tutkimuksellisesta osiosta…

Tutkimuksellisesti

Olen viime syksyn viimeistellyt väitöstutkimustani ja tältä osin asiat etenevät seuraavasti: kaksi artikkeliä lähtee lehtiin arvioitavaksi ja siitä hiljalleen julkaisuun. Tämän lisäksi aloitan kirjoittamaan koontiosaa tutkimuksesta. Oma tavoitteeni olisi valmistua kesällä 2024, mutta artikkelien julkaisu aikatauluista johtuen en tiedä lainkaan millä tahdilla asiat etenevät. Voi olla että yllättäen artikkelini ovat nopeasti julkaistuina ja olen saanut väitösluvan. Kuitenkin olen varautunut, että tämä tapahtuu vasta myöhemmin, sen verran paljon erilaista byrokratiaa tähän prosessiin vielä liittyy.

Tutkimuksen osalta olen myös esittämässä viimeisen vaiheen tuloksia kesäkuussa Bournemouthissa järjestettävässä Sigma Euroopan jaoston konfrensissa (Promoting Global Nursing: Education, Research and Practice to meet tomorrow’s health and care needs). Täällä pidän suullisen esityksen, kuinka suomalaisten ja yhdysvaltojen opiskelijoiden näkemykset, huoli ja motivaatiot ilmastonmuutokseen eroavat toisistaan (vai eroavatko?). Lisäksi tämän kyselyn osalta esittelen tuloksia eri sosiaali- ja terveydenhuollon koulutusta järjestäville ammattikorkeakouluille.

Lisäksi tietysti tavoittelen kirjoittavani aiheesta kotimaisiin julkaisuihin, jotka eivät jää maksumuurien taakse ja saan näin ollen aiheelle paremmin näkyvyyttä. Enköhän tännekin oman tekstin näistä kirjoita, kunhan asiat selkeytyvät päässäni (toistaiseksi näyttävät vain tieteellisessä eli tylsässä muodossa pyörivän ja muotoutuvan sellaisena kirjoitettunakin)

Yrityksellisesti

Syksyllä minulle sanottiin ”on aika nostaa jalka kytkimeltä ja painaa kaasua. Tavoitella sitä mitä haluan, viedä yritystä eteenpäin ja tehdä kaikkeni tämän eteen” No tämä hetki lienee koittanut, yritys tosiaan siirtyi toiminimestä osakeyhtiöksi joulukuussa. Tammikuussa 2024 päätin hakea kehittämisrahaa ELY-keskuskselta, haluan kehittää yrityksille tarjoamaani palvelukokonaisuutta digitaalisemmaksi ja palvelemmaksi. Rakentaa kunnollinen työkalupaketti, jota käyttää. No tämähän tietysti vaatinee sen, että nyt haen myös pankilta lainaa yritykselle. Eli lienee tämä on se jalka pois kytkimeltä vaihe ja lähdettiin isolla vaihteella eteenpäin.

Olen myös alkuvuoden aikana muotoillut valmiita koulutuspaketteja, joita voi tarjota yrityksille:

  • KOULUTUSPAKETTI 1: Ilmastonmuutoksen ja ympäristön vaikutus ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen
  • KOULUTUSPAKETTI 2: Ilmastonmuutos ja Terveys – Ymmärrä Vaikutukset ja löydä tavat toimia

Nämä tulevat vielä sivustollekin tarjolle samalla, kun muut muutokset tulee esiin.

”Vain jos ymmärrämme, voimme välittää. Vain jos välitämme, voimme auttaa. Vain jos autamme, voimme pelastua”

-Jane Goodall

Kansainvälisyyttä

Tämän kaiken lisäksi minulla on sovittuna kaksi työpajaa ja kaksi luentoa ”rapakon toiselle puolelle”. Omalla tavallaan mielenkiintoista, että ilmastoterveys luentoni ovat ”suositumpia” siellä kuin meillä Suomessa, mutta ehkä tässäkin on tulossa muutosta pikkuhiljaa.

Työpajat ovat Pennsylvanian yliopiston Multinational Nursing and Midwifery Exchange on Planetary Health and Sustainable Healthcare kurssille, joissa meistä asiantuntijoita onkin useampia tekemässä alustusta ja johtamassa työpajoja. Ensimmäisen työpajan tavoitteena on auttaa kehittämään hoitotyön opetussuunnitelmarakennetta ja -sisältöä planeetan terveyskriisissä ja toinen taas keskittyy kestävän terveydenhuollon opetukseen ja kehityksen tukemiseen. Olen todella otettu ja ylpeä, että pääsin tähän mukaan.

Luennot, jotka minulla on sovittuna ovat osa Global Perspectives for Climate and Health 2024 kurssia, joka on useamman yliopiston yhteinen kansainvälinen projekti (Itä-Suomen yliopisto, Villanova University, Sultan Qaboos University ja University of Calabar). Tälle kurssille teen kaksi videoluentoa ja teen materiaalit, luentojen aiheena minulla on:

  • Health Systems preparedness, response, resilience & impact on climate change
  • Climate change in clinical practice

Lisäksi minulla alkaa helmikuussa koko kevään kestävä European Climate and Health Responder kussi. Tältä kurssilta saan taas lisää työkaluja omaan työhöni ja yritykselleni, lisäksi uudet kansainväliset kontaktit niin luennointiin, kuin yhteistyöhön tutkimuksellisesti kiinnostavat tietysti.

Lue myös

Ilmastoterveys, mitä se on?

Ilmastoterveys käsitteenä ei lienee sano oikein mitään. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista tunnistetaan näin kesäisin helteen vaikutukset terveyteemme, maastopalojen vaikutukset ihmisten terveyteen (tai lehtien perusteella lomamatkailuun). Mutta mitä kaikkea...

Terveysvaikutukset osaksi ilmastonmuutos keskustelua

Terveysvaikutukset osaksi ilmastonmuutos keskustelua

Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteemme. Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin terveysvaikutuksiin, meillä varmaan eniten keskustellaan kesäisin helteen vaikutuksista terveyteemme. Kuitenkaan nämä terveysvaikutukset eivät ole osa niin...